Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een alternatief voor een vreemdsoortig buxuskruis in ons voortuintje. De buxus was een erfenis van de vorige eigenaar en werd jaar na jaar meer aangetast door motten. Het moest een soort struikachtige boom worden die niet te groot werd, maar toch voor wat schaduw op deze zuidkant kon zorgen.
Zo rot als een mispel
De keuze viel uiteindelijk op een mispel: een stilaan vergeten streekeigen fruitsoort uit de rozenfamilie. De boom staat er nu al een jaar of drie en vervult z’n rol met verve. In de lente verschijnen er vele mooie bloemen, in de zomer zorgt het bladerdak ervoor dat de voortuin geen woestijn wordt en in het najaar doet hij nog eens dienst als alternatief voor een kerstboom.
Zo vergeten de fruitsoort is, zo gekend is de uitdrukking zo rot als een mispel. Het betekent dat iemand door en door rot is: dat klinkt niet bijster positief. Toch is een rotte mispel niet zo slecht, integendeel: ze worden net beter door ze overrijp te laten worden. Die vruchten zijn rijk aan vitamine c, maar wat doe je er mee? Om te beginnen, wacht je tot de eerste nachtvorst achter de rug is. Ergens in november kan je ze dan plukken (of oprapen). Je kan dit ook vroeger doen en de rijping imiteren door ze een nachtje in te vriezen.
Mispelgelei
Voor ongeveer 10 kleine potjes van 140 ml.
- 1 kg mispels
- 1,2 l water
- 2 citroenen (bio), in partjes gesneden
- geleisuiker (1 voor 2)
- kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 1 el rozenblaadjes
1. Kook alle ingrediënten (behalve de suiker) zo’n 40 minuten. Zorg dat de mispels doormidden gesneden zijn.
2. Haal alles door een passe-vite en nadien nog eens door een neteldoek.
3. Kook het sap samen met de suiker.
4. Doe na een tijd een stollingstest: haal een bord dat je al deze tijd in de koelkast bewaarde, eruit en doe er een theelepel gelei op. Na 2 minuten zie je de consistentie. Kook indien nodig nog verder door en herhaal de test.
5. Klaar? Doe in weckpotten en laat ze een halfuur op 90 °C inmaken.
Mispellikeur
- 400 g mispels
- 1 l wodka
- 300 g rietsuiker (bio)
- 10 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
1. Hier hoef je de mispels niet door te snijden. Wassen is voldoende. Prik de kruidnagel in de mispels.
2. Doe alle ingrediënten in een afgesloten bokaal.
3. Bewaar minstens 6 weken op een donkere, warme plaats. Schud af en toe met de bokaal.
4. Filter de likeur door een neteldoek en bewaar in een gesteriliseerde fles.
De gelei kon ik intussen al proeven en was heerlijk. Op de likeur wordt het nog wat wachten, maar alleen al omwille van de eenvoudige recepten ben ik ‘zo zot van ne mispel’. Wat maak jij van jouw mispeloogst?
Coverfoto: Thomas Hackl (Flickr).